"Smaki Radości"

Propozycje na smaczne, zdrowe i (nie)banalne przepisy. W roli głównej - szczypta radości. Radość z gotowania, radość celebrowania posiłków w gronie Rodziny i Najbliższych. 

23.05.2017

Od Serca dla Serca, czyli szarlotka orkiszowa dla Mamy

Od Serca dla Serca, czyli szarlotka orkiszowa dla Mamy

Dzień Mamy coraz bliżej. Nic nie cieszy lepiej niż prezent przygotowany własnoręcznie. Co powiecie na szarlotkę orkiszową oczywiście w kształcie serca?  Jesteście na tak?  Zaczynamy wspólne pieczenie szarlotki dla naszych ukochanych Mam. 

Składniki na ciasto:
150g cukru pudru
250g masła
400g mąki orkiszowej
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
70g cukru pudru
100g masła
200g mąki orkiszowej

Nadzienie:
1 słoik Szarlotka - jabłka prażone Vortumnus 

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą robota kuchennego lub zagniatamy ręcznie. W ten sam sposób przygotowujemy ciasto na kruszonkę.
Następnie ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.  
Formę do pieczenia w kształcie serca smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przenosimy na formę i delikatnie nakłuwamy je widelcem. 
Jabłka prażone wykładamy na spód ciasta. 
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. 
Ostudzoną szarlotkę delikatnie posypujemy cukrem pudrem. I jak podoba się Wam efekt końcowy? 

Wszystkim Mamom w dniu Ich święta składamy najserdeczniejsze życzenia. 

Aktualności

Zobacz wszystkie

Trwa wyszukiwanie...

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.