Kiszonki – tradycja pełna smaku

Są smaki, które zostają z nami na zawsze. Czasami w najprostszej formie, czasami w zupełnie nowej odsłonie. Jednym z takich smaków są kiszonki. Dziś odkrywane na nowo – nie tylko jako dodatek do obiadu, ale jako główny składnik kreatywnej, wyrazistej w smaku, zdrowej kuchni.

03 / 09 / 2025

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszonki to nie tylko tradycja, ale i porcja zdrowia. Ich moc kryje się w procesie fermentacji. Naturalnym, powolnym, bez zbędnych dodatków. Dzięki temu kiszone warzywa stają się skarbnicą probiotyków, które wspierają florę bakteryjną jelit, wzmacniają odporność i poprawiają trawienie. Nieprzetworzone, bez konserwantów, pełne witamin – szczególnie C, A i K. Działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. A do tego… po prostu są pyszne. 

Kiszonki w nowoczesnej kuchni

Kiszonki jeszcze do niedawna kojarzyły się wyłącznie z tradycyjnym obiadem. Dziś kiszone ogórki i kapusta goszczą w kuchni fusion w zupełnie nowym wydaniu. Jakim?

  • Kiszony ogórek w burgerze np. z szarpaną wieprzowiną
  • Kiszona kapusta jako dodatek do kanapek i wrapów
  • Kiszona kapusta i ogórki jako baza do wyrazistych zup kremów

Prosto, lokalnie, domowo – zalety kiszonek 

Kiszonki to klasyka, po którą sięga coraz więcej świadomych smakoszy. W naszej linii Domowe Smaki goszczą ogórki kiszone i kapusta w dwóch wariantach – klasyczna biała i czerwona. 

Wiemy, że smak zaczyna się od dobrych produktów, dlatego nasze kiszonki to:

  • prosty skład 
  • powolny proces fermentacji 
  • wyselekcjonowane warzywa od polskich rolników
  • brak zbędnych dodatków i konserwantów 
  • rodzinne, autorskie receptury doskonalone od prawie 50 lat 
  • autentyczny smak 
  • niskokaloryczna, zdrowa przekąska

Kiszonki to coś więcej niż smak. To przypomnienie, że proste jedzenie może być nie tylko pyszne, ale też zdrowe, a to, co autentyczne i dojrzewające zgodnie z rytmem przyrody, nie potrzebuje dodatków, aby zachwycać.

Najnowsze artykuły

Przepisy

Smaki dzieciństwa – ciasteczka maślane z konfiturą malinową

Są smaki, które potrafią przenieść w czasie, np. do kuchni babci, gdzie czas płynął wolniej. Dla nas takim smakiem są maślane ciasteczka z konfiturą malinową. Kiedyś zbieraliśmy maliny z ogrodu babci, dziś sięgamy po konfitury ekstra z linii Smaki Lata. Dlaczego? Bo chociaż mają mniej cukru, to smakują niż te tradycyjne, które pamiętamy z czasów dzieciństwa.

15 / 09 / 2025
Go to article
Przepisy

Smaki Podkarpacia – barszcz ogórkowy z bobem 

Podkarpacie to nie tylko region wyjątkowych krajobrazów, ale też kulinarnych tradycji. Kuchnia opiera się na tym, co lokalne, proste i pełne autentycznego smaku. Jednym z takich dań jest barszcz ogórkowy z dodatkiem bobu i świeżego koperku.

15 / 09 / 2025
Go to article
O Vortumnusie

Z Lisowa do 30 krajów świata – historia marki Vortumnus

Zaczęło się prawie 50 lat temu, od pieczarek w zalewie. Przetwory owocowe i warzywne Vortumnus, które tworzymy z uważnością, bez pośpiechu i w zgodzie z rytmem natury, dziś znane są nie tylko w Polsce, ale i na świecie.

02 / 09 / 2025
Go to article
Bądź na bieżąco - nowości i inspiracje
pełne smaku - dołącz do newslettera
Znajdziesz nas: