Są smaki, które zostają z nami na zawsze. Czasami w najprostszej formie, czasami w zupełnie nowej odsłonie. Jednym z takich smaków są kiszonki. Dziś odkrywane na nowo – nie tylko jako dodatek do obiadu, ale jako główny składnik kreatywnej, wyrazistej w smaku, zdrowej kuchni.
Kiszonki to nie tylko tradycja, ale i porcja zdrowia. Ich moc kryje się w procesie fermentacji. Naturalnym, powolnym, bez zbędnych dodatków. Dzięki temu kiszone warzywa stają się skarbnicą probiotyków, które wspierają florę bakteryjną jelit, wzmacniają odporność i poprawiają trawienie. Nieprzetworzone, bez konserwantów, pełne witamin – szczególnie C, A i K. Działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. A do tego… po prostu są pyszne.
Kiszonki jeszcze do niedawna kojarzyły się wyłącznie z tradycyjnym obiadem. Dziś kiszone ogórki i kapusta goszczą w kuchni fusion w zupełnie nowym wydaniu. Jakim?
Kiszonki to klasyka, po którą sięga coraz więcej świadomych smakoszy. W naszej linii Domowe Smaki goszczą ogórki kiszone i kapusta w dwóch wariantach – klasyczna biała i czerwona.
Wiemy, że smak zaczyna się od dobrych produktów, dlatego nasze kiszonki to:
Kiszonki to coś więcej niż smak. To przypomnienie, że proste jedzenie może być nie tylko pyszne, ale też zdrowe, a to, co autentyczne i dojrzewające zgodnie z rytmem przyrody, nie potrzebuje dodatków, aby zachwycać.
Są smaki, które potrafią przenieść w czasie, np. do kuchni babci, gdzie czas płynął wolniej. Dla nas takim smakiem są maślane ciasteczka z konfiturą malinową. Kiedyś zbieraliśmy maliny z ogrodu babci, dziś sięgamy po konfitury ekstra z linii Smaki Lata. Dlaczego? Bo chociaż mają mniej cukru, to smakują niż te tradycyjne, które pamiętamy z czasów dzieciństwa.
Podkarpacie to nie tylko region wyjątkowych krajobrazów, ale też kulinarnych tradycji. Kuchnia opiera się na tym, co lokalne, proste i pełne autentycznego smaku. Jednym z takich dań jest barszcz ogórkowy z dodatkiem bobu i świeżego koperku.
Zaczęło się prawie 50 lat temu, od pieczarek w zalewie. Przetwory owocowe i warzywne Vortumnus, które tworzymy z uważnością, bez pośpiechu i w zgodzie z rytmem natury, dziś znane są nie tylko w Polsce, ale i na świecie.