Marzenia zakorzenione w ziemi –
historia marki Vortumnus
Nasze początki

Wszystko zaczęło się
na Podkarpaciu

A dokładniej w Lisowie, zrodzone z determinacji Marii i Stanisława Wójcików, chcących mieć własne gospodarstwo. Od zawsze blisko natury, która motywowała do działania, rozwoju i sięgania po marzenia. Na zaledwie 2 ha, w 1971 roku zaczęli swoją przygodę w powiecie jasielskim, budując dwie szklarnie pod uprawę warzyw i kwiatów.
Ta historia trwa nieprzerwanie od niespełna 50 lat.

Rodzinna firma
zbudowana z marzeń

Marka Vortumnus to historia o marzeniach, ciężkiej pracy i wspólnocie. Powstała z pasji do jakości, dobrego, szczerego jedzenia, idei slow life i czerpania radości z prostych rzeczy.

„Marysiu, marzenia są po to, aby je realizować. Razem damy radę. Staną się rzeczywistością, kiedy włożysz w nie serce i ciężką pracę”.

Stanisław i Maria Wójcik
Założyciele firmy Vortumnus
1976 – 1978
Początki działalności

1989 – 1992
Dynamiczny rozwój produkcji

1993 – 1994
Ekspansja eksportowa i nowe produkty

1997 – 2010
Inwestycje w nowe zakłady i infrastrukturę

2011 – 2020
Rozwój technologii i nowych linii produktowych

2021
Koniec pewnej epoki

2023 – 2024
Rozbudowa zaplecza produkcyjno-magazynowego i automatyzacja procesów

2025
Nowa strategia – innowacje produktowe i rozwój cyfrowy

Międzynarodowy zasięg – sukces marki

Z czasem Vortumnus stał się jednym z liderów w branży przetwórstwa owocowo-warzywnego. Koniec 2008 roku był dla firmy przełomowy – to właśnie wtedy zostało oddane do użytku centrum logistyczne i pierwsza część magazynu wysokiego składowania w Skołyszynie, co znacząco umocniło pozycję na rynku, umożliwiając efektywniejszą obsługę klientów.

W 2010 roku rozpoczęto budowę drugiego, w pełni zautomatyzowanego zakładu produkcyjnego i kontynuowano rozbudowę magazynu. Wszystko po to, aby firma się rozwijała, dopasowując do dynamicznie zmieniającego się środowiska biznesowego.

Bądź na bieżąco - nowości i inspiracje
pełne smaku - dołącz do newslettera
Znajdziesz nas: