Przepisy

Przepisy

Drożdżówki z waniliowym twarożkiem i konfiturą z czarnych porzeczek
9 sztuk:
- ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 15 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 białko do posmarowania drożdżówek
- 1 łyżka cukru pudru do posypania drożdżówek
Nadzienie:
- 120 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- Konfitura extra z czarnych porzeczek Vortumnus
- Świeże czarne porzeczki

- Składniki na ciasto dokładnie zagnieć i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
- Twaróg utrzyj z cukrem i żółtkami.
- Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i podziel na 9 równych części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym delikatnie je spłaszcz, a środek dodatkowo ugnieć np. spodem niewielkiej szklanki.
- Ponownie odstaw do wyrośnięcia (około 30 minut).
- W tym czasie piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Środek drożdżówek wypełnij twarożkiem, a brzegi posmaruj białkiem.
- Piecz je do zrumienienia przez 30 minut.
- Upieczone posyp cukrem pudrem i udekoruj konfiturą z czarnej porzeczki oraz świeżymi owocami.