Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Drożdżówki z waniliowym twarożkiem i konfiturą z czarnych porzeczek

9 sztuk:

  • ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 białko do posmarowania drożdżówek
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania drożdżówek

Nadzienie:

  • 120 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • Konfitura extra z czarnych porzeczek Vortumnus
  • Świeże czarne porzeczki
Drożdżówki z waniliowym twarożkiem i konfiturą z czarnych porzeczek
  1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieć i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Twaróg utrzyj z cukrem i żółtkami.
  3. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i podziel na 9 równych części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym delikatnie je spłaszcz, a środek dodatkowo ugnieć np. spodem niewielkiej szklanki.
  4. Ponownie odstaw do wyrośnięcia (około 30 minut).
  5. W tym czasie piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  6. Środek drożdżówek wypełnij twarożkiem, a brzegi posmaruj białkiem.
  7. Piecz je do zrumienienia przez 30 minut.
  8. Upieczone posyp cukrem pudrem i udekoruj konfiturą z czarnej porzeczki oraz świeżymi owocami.

Używamy plików cookie

Na naszej stronie używamy ciasteczek, dzięki czemu jest ona dla Ciebie bardziej przyjazna i niezawodna. Korzystamy także z narzędzi analitycznych w celach statystycznych i marketingowych, aby dopasować treść reklam do Twoich potrzeb i zainteresowań. Twoja prywatność jest dla nas ważna. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.