Przepisy

Przepisy

Gofry z cukinii z hummusem paprykowym i patisonem
Gofry:
- 100 g cukinii
- 2 jajka
- 180 g mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g kefiru
- 1 łyżka startego sera grana padano
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Dodatki:
- 160 g paprykowego hummusu
- 200 g patisona konserwowego Vortumnus
- Bazylia do ozdoby

- Cukinię (bez gniazd nasiennych) zetrzyj na tarce. Dodaj szczyptę soli, odstaw na 10 minut i odciśnij z nadmiaru wody.
- Dodaj jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kefir, starty ser i szczypiorek. Masę dopraw pieprzem.
- W nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy upiecz gofry.
- Posmaruj je hummusem, podaj z patisonami konserwowymi Vortumnus, ozdobione świeżą bazylią.