Przepisy

Przepisy

Pampuchy z konfiturą z rabarbaru i pistacjami
4 porcje:
- 300 g mąki pszennej
- 170 ml mleka
- łyżka cukru
- 30 g drożdży
- jajko
- łyżka oleju
- szczypta soli
dodatkowo:
- konfitura extra z rabarbaru Vortumnus
- 3 łyżki posiekanych pistacji niesolonych
- Świeża mięta do dekoracji

- Mąkę przesiej z solą.
- Mleko podgrzej do temperatury pokojowej i wymieszaj z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Odstaw na 10 minut.
- Do rozczynu dodaj jajko i olej. Całość dodaj do mąki i zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw je do podwojenia objętości (około 30 minut).
- Z wyrośniętego ciasta uformuj kuleczki i gotuj je na parze przez 10 minut.
- Podaj je z konfiturą extra z rabarbaru Vortumnus, posiekanymi pistacjami i udekoruj miętą.