Przepisy

Przepisy

Pieczony kalafior z sosem ziołowym i sałatką
- 1 średni kalafior
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
Sos:
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego koperku
Dodatkowo:
- Sałatka z zielonych pomidorów / sałatka szwedzka / sałatka z patisonów Vortumnus

- Kalafiora pokrój na plastry o grubości 1-2 cm. Natrzyj go oliwą, jogurtem oraz papryką.
- Piecz do miękkości około 30 minut w 190 stopniach.
- Składniki na sos wymieszaj i polej nim upieczonego kalafiora.
- Danie podaj z sałatką Vortumnus.