Przepisy

Przepisy

Wegańskie babeczki kakaowe z kremem kokosowym i konfiturą z agrestu
8 sztuk:
- 220 g mąki pszennej
- 10 g ciemnego kakao
- 40 g cukru trzcinowego
- 200 ml mleka owsianego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0/5 łyżeczki sody
- 90 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli
krem:
- 200 ml schłodzonego kremu kokosowego 23-26% tłuszczu
- 80 g białej czekolady
Dodatkowo:
- Konfitura extra z agrestu Vortumnus

- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką do połączenia w gładką masę. Ciasto nałóż do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości).
- Piecz 25 minut (do suchego patyczka).
- W tym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
- Schłodzony krem kokosowy miksuj 5 minut na największych obrotach. Następnie stopniowo dolewaj przestudzoną czekoladę, dalej miksując.
- Powstałym kremem udekoruj babeczki, a na wierzch wyłóż konfiturę z agrestu.