Są smaki, które potrafią przenieść w czasie, np. do kuchni babci, gdzie czas płynął wolniej. Dla nas takim smakiem są maślane ciasteczka z konfiturą malinową. Kiedyś zbieraliśmy maliny z ogrodu babci, dziś sięgamy po konfitury ekstra z linii Smaki Lata. Dlaczego? Bo chociaż mają mniej cukru, to smakują niż te tradycyjne, które pamiętamy z czasów dzieciństwa.
Maślane ciasteczka – kruche, z lekko złocistym brzegiem, z pyszną porcją malinowej konfitury. To nasz comfort food, po który sięgamy, kiedy chcemy poczuć smak wspomnień. Pomaga nam w tym konfitura ekstra o obniżonej zawartości cukrów – o idealnej konsystencji, dużej zawartości prawdziwych, dojrzałych malin i z wyrazistą, naturalną nutą kwasowości.
Składniki:
Konfitura Ekstra z malin o obniżonej zawartości cukrów (z linii Smaki Lata)
Gotowe ciasteczka maślane podaj z ciepłym mlekiem. Dokładnie tak, jak robiła to babcia, kiedy w dzieciństwie wracaliśmy z podwórka. Ten przepis to nie tylko sposób na deser. To zaproszenie do celebrowania prostych chwil.
Podkarpacie to nie tylko region wyjątkowych krajobrazów, ale też kulinarnych tradycji. Kuchnia opiera się na tym, co lokalne, proste i pełne autentycznego smaku. Jednym z takich dań jest barszcz ogórkowy z dodatkiem bobu i świeżego koperku.
Są smaki, które zostają z nami na zawsze. Czasami w najprostszej formie, czasami w zupełnie nowej odsłonie. Jednym z takich smaków są kiszonki. Dziś odkrywane na nowo – nie tylko jako dodatek do obiadu, ale jako główny składnik kreatywnej, wyrazistej w smaku, zdrowej kuchni.
Zaczęło się prawie 50 lat temu, od pieczarek w zalewie. Przetwory owocowe i warzywne Vortumnus, które tworzymy z uważnością, bez pośpiechu i w zgodzie z rytmem natury, dziś znane są nie tylko w Polsce, ale i na świecie.