Smaki dzieciństwa – ciasteczka maślane z konfiturą malinową

Są smaki, które potrafią przenieść w czasie, np. do kuchni babci, gdzie czas płynął wolniej. Dla nas takim smakiem są maślane ciasteczka z konfiturą malinową. Kiedyś zbieraliśmy maliny z ogrodu babci, dziś sięgamy po konfitury ekstra z linii Smaki Lata. Dlaczego? Bo chociaż mają mniej cukru, to smakują niż te tradycyjne, które pamiętamy z czasów dzieciństwa.

15 / 09 / 2025

Ciasteczka maślane z konfiturą malinową – słodki smak wspomnień 

Maślane ciasteczka – kruche, z lekko złocistym brzegiem, z pyszną porcją malinowej konfitury. To nasz comfort food, po który sięgamy, kiedy chcemy poczuć smak wspomnień. Pomaga nam w tym konfitura ekstra o obniżonej zawartości cukrów – o idealnej konsystencji, dużej zawartości prawdziwych, dojrzałych malin i z wyrazistą, naturalną nutą kwasowości.

Składniki:

  • 200 g masła (najlepiej schłodzonego)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki pszennej
    szczypta soli

Konfitura Ekstra z malin o obniżonej zawartości cukrów (z linii Smaki Lata)

Jak przygotować ciasteczka, które smakują jak dzieciństwo?

  1. Zacznij od najważniejszego – masła. Powinno być zimne, prosto z lodówki. Pokrój je w kostkę i połącz z cukrem pudrem. Dodaj żółtko i kilka kropli olejku waniliowego. To właśnie ten zapach unosił się w kuchni, gdy babcia zagniatała ciasto.
  2. Dodaj mąkę i szczyptę soli. Wyrób ciasto szybko, ale delikatnie. Najlepiej zrób to dłońmi. Ma być gładkie, elastyczne, gotowe do schłodzenia. Owiń je folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Gdy ciasto będzie schłodzone, rozwałkuj je. Najlepiej na grubość 4-5 mm i wykrój parzystą ilość. Połowę zostaw a w drugiej połowie wytnij środek. Ułóż je na formie do pieczenia wyłożonej papierem i piecz ok. 10-12 minut w temperaturze 180°C. Poczekaj, aż brzegi się delikatnie zarumienią.
  4. Gdy wystygną, pełne ciasteczka posmaruj cienką warstwą konfitury malinowej i przykryj tymi z wyciętym środkiem. Delikatnie dociśnij. Gęsta konfitura połączy ciasteczka i przeniesie Cię w świat wspomnień.

Chwila pełna smaku

Gotowe ciasteczka maślane podaj z ciepłym mlekiem. Dokładnie tak, jak robiła to babcia, kiedy w dzieciństwie wracaliśmy z podwórka. Ten przepis to nie tylko sposób na deser. To zaproszenie do celebrowania prostych chwil. 

Najnowsze artykuły

Przepisy

Smaki Podkarpacia – barszcz ogórkowy z bobem 

Podkarpacie to nie tylko region wyjątkowych krajobrazów, ale też kulinarnych tradycji. Kuchnia opiera się na tym, co lokalne, proste i pełne autentycznego smaku. Jednym z takich dań jest barszcz ogórkowy z dodatkiem bobu i świeżego koperku.

15 / 09 / 2025
Go to article
Porady

Kiszonki – tradycja pełna smaku

Są smaki, które zostają z nami na zawsze. Czasami w najprostszej formie, czasami w zupełnie nowej odsłonie. Jednym z takich smaków są kiszonki. Dziś odkrywane na nowo – nie tylko jako dodatek do obiadu, ale jako główny składnik kreatywnej, wyrazistej w smaku, zdrowej kuchni.

03 / 09 / 2025
Go to article
O Vortumnusie

Z Lisowa do 30 krajów świata – historia marki Vortumnus

Zaczęło się prawie 50 lat temu, od pieczarek w zalewie. Przetwory owocowe i warzywne Vortumnus, które tworzymy z uważnością, bez pośpiechu i w zgodzie z rytmem natury, dziś znane są nie tylko w Polsce, ale i na świecie.

02 / 09 / 2025
Go to article
Bądź na bieżąco - nowości i inspiracje
pełne smaku - dołącz do newslettera
Znajdziesz nas: