Z Lisowa do 30 krajów świata – historia marki Vortumnus

Zaczęło się prawie 50 lat temu, od pieczarek w zalewie. Przetwory owocowe i warzywne Vortumnus, które tworzymy z uważnością, bez pośpiechu i w zgodzie z rytmem natury, dziś znane są nie tylko w Polsce, ale i na świecie.

02 / 09 / 2025

Korzenie Vortumnusa – historia z Podkarpacia

Lisów – mała, urokliwa wieś w regionie jasielskim na Podkarpaciu. To tutaj bije serce naszej marki. Zaczęliśmy od dwóch hektarów ziemi, na których założyciele marki – Maria i Stanisław, postanowili zrealizować marzenie o firmie, która połączy domowe, lokalne smaki z wysoką jakością. To nie tylko punkt na mapie, w którym wszystko się zaczęło. To miejsce, z którego jesteśmy dumni, w którym wciąż mamy siedzibę firmy. To tu znajdują się sady, które sadziliśmy 20 lat temu. Kiedyś ich owoce trafiały do słoików, dziś jabłka z tych samych drzew są symbolem rozwoju firmy. Wręczamy je pracownikom jako mały gest wdzięczności za wspólne budowanie naszej historii.

Naturalne przetwory inspirowane sezonowością

Oferta Vortumnus to nie tylko klasyczne przetwory owocowe i warzywne. To też inspiracje kuchniami i smakami świata. Łączymy tradycję z nowoczesnością – zarówno pod kątem smaków, jak i jakości, której standardy tworzymy sami, chcąc dostarczać to, co najlepsze. Sezonowość i szacunek do natury to podstawa każdego produktu. Owoce i warzywa zbieramy w idealnym momencie – gdy są dojrzałe, soczyste i pełne smaku.

Bez zbędnych dodatków – prawdziwy smak nie potrzebuje retuszu

Jedną z naszych idei jest wierność smakom natury. Wiemy, że to, co dobre nie potrzebuje ulepszaczy. 

Dlatego nasze przetwory przygotowujemy:

  • bez zbędnych dodatków
  • z troską o jakość i autentyczność
  • na bazie wody z własnych ujęć głębinowych
  • z surowców najlepszej klasy
  • z owoców i warzyw, które samodzielnie selekcjonujemy 
  • w oparciu o autorskie receptury doskonalone od prawie 50 lat

Każdy słoik Vortumnus to wspomnienie letnich zbiorów, zapach i smak dojrzałych owoców oraz warzyw. Powrót do korzeni i lokalnych tradycji, które chcemy pielęgnować i dzielić się nimi z innymi.

Z Podkarpacia do 30 krajów świata

Choć Lisów wciąż jest sercem Vortumnusa, nasze przetwory trafiają już do ponad 30 krajów na całym świecie. To potwierdzenie, że lokalność i jakość mają uniwersalny język – język smaku. Niezależnie od tego, jak daleko trafiają nasze produkty, zawsze wracamy do korzeni. Do polskiej ziemi, sezonowych plonów i ludzi, którzy tworzą tę markę każdego dnia.

Wybierając produkty Vortumnus, zyskujesz jakość, tradycję i smak, który naprawdę ma znaczenie. Niezależnie od tego, czy sięgasz po klasyczne ogórki, egzotyczne owoce deserowe mango marakuja, czy pomidory suszone inspirowane kuchnią włoską, każdy słoik ma to, co najlepsze z natury.

Najnowsze artykuły

Przepisy

Smaki dzieciństwa – ciasteczka maślane z konfiturą malinową

Są smaki, które potrafią przenieść w czasie, np. do kuchni babci, gdzie czas płynął wolniej. Dla nas takim smakiem są maślane ciasteczka z konfiturą malinową. Kiedyś zbieraliśmy maliny z ogrodu babci, dziś sięgamy po konfitury ekstra z linii Smaki Lata. Dlaczego? Bo chociaż mają mniej cukru, to smakują niż te tradycyjne, które pamiętamy z czasów dzieciństwa.

15 / 09 / 2025
Go to article
Przepisy

Smaki Podkarpacia – barszcz ogórkowy z bobem 

Podkarpacie to nie tylko region wyjątkowych krajobrazów, ale też kulinarnych tradycji. Kuchnia opiera się na tym, co lokalne, proste i pełne autentycznego smaku. Jednym z takich dań jest barszcz ogórkowy z dodatkiem bobu i świeżego koperku.

15 / 09 / 2025
Go to article
Porady

Kiszonki – tradycja pełna smaku

Są smaki, które zostają z nami na zawsze. Czasami w najprostszej formie, czasami w zupełnie nowej odsłonie. Jednym z takich smaków są kiszonki. Dziś odkrywane na nowo – nie tylko jako dodatek do obiadu, ale jako główny składnik kreatywnej, wyrazistej w smaku, zdrowej kuchni.

03 / 09 / 2025
Go to article
Bądź na bieżąco - nowości i inspiracje
pełne smaku - dołącz do newslettera
Znajdziesz nas: