Zaczęło się prawie 50 lat temu, od pieczarek w zalewie. Przetwory owocowe i warzywne Vortumnus, które tworzymy z uważnością, bez pośpiechu i w zgodzie z rytmem natury, dziś znane są nie tylko w Polsce, ale i na świecie.
Lisów – mała, urokliwa wieś w regionie jasielskim na Podkarpaciu. To tutaj bije serce naszej marki. Zaczęliśmy od dwóch hektarów ziemi, na których założyciele marki – Maria i Stanisław, postanowili zrealizować marzenie o firmie, która połączy domowe, lokalne smaki z wysoką jakością. To nie tylko punkt na mapie, w którym wszystko się zaczęło. To miejsce, z którego jesteśmy dumni, w którym wciąż mamy siedzibę firmy. To tu znajdują się sady, które sadziliśmy 20 lat temu. Kiedyś ich owoce trafiały do słoików, dziś jabłka z tych samych drzew są symbolem rozwoju firmy. Wręczamy je pracownikom jako mały gest wdzięczności za wspólne budowanie naszej historii.
Oferta Vortumnus to nie tylko klasyczne przetwory owocowe i warzywne. To też inspiracje kuchniami i smakami świata. Łączymy tradycję z nowoczesnością – zarówno pod kątem smaków, jak i jakości, której standardy tworzymy sami, chcąc dostarczać to, co najlepsze. Sezonowość i szacunek do natury to podstawa każdego produktu. Owoce i warzywa zbieramy w idealnym momencie – gdy są dojrzałe, soczyste i pełne smaku.
Jedną z naszych idei jest wierność smakom natury. Wiemy, że to, co dobre nie potrzebuje ulepszaczy.
Dlatego nasze przetwory przygotowujemy:
Każdy słoik Vortumnus to wspomnienie letnich zbiorów, zapach i smak dojrzałych owoców oraz warzyw. Powrót do korzeni i lokalnych tradycji, które chcemy pielęgnować i dzielić się nimi z innymi.
Choć Lisów wciąż jest sercem Vortumnusa, nasze przetwory trafiają już do ponad 30 krajów na całym świecie. To potwierdzenie, że lokalność i jakość mają uniwersalny język – język smaku. Niezależnie od tego, jak daleko trafiają nasze produkty, zawsze wracamy do korzeni. Do polskiej ziemi, sezonowych plonów i ludzi, którzy tworzą tę markę każdego dnia.
Wybierając produkty Vortumnus, zyskujesz jakość, tradycję i smak, który naprawdę ma znaczenie. Niezależnie od tego, czy sięgasz po klasyczne ogórki, egzotyczne owoce deserowe mango marakuja, czy pomidory suszone inspirowane kuchnią włoską, każdy słoik ma to, co najlepsze z natury.
Są smaki, które potrafią przenieść w czasie, np. do kuchni babci, gdzie czas płynął wolniej. Dla nas takim smakiem są maślane ciasteczka z konfiturą malinową. Kiedyś zbieraliśmy maliny z ogrodu babci, dziś sięgamy po konfitury ekstra z linii Smaki Lata. Dlaczego? Bo chociaż mają mniej cukru, to smakują niż te tradycyjne, które pamiętamy z czasów dzieciństwa.
Podkarpacie to nie tylko region wyjątkowych krajobrazów, ale też kulinarnych tradycji. Kuchnia opiera się na tym, co lokalne, proste i pełne autentycznego smaku. Jednym z takich dań jest barszcz ogórkowy z dodatkiem bobu i świeżego koperku.
Są smaki, które zostają z nami na zawsze. Czasami w najprostszej formie, czasami w zupełnie nowej odsłonie. Jednym z takich smaków są kiszonki. Dziś odkrywane na nowo – nie tylko jako dodatek do obiadu, ale jako główny składnik kreatywnej, wyrazistej w smaku, zdrowej kuchni.