Spiżarnie naszych babć były po brzegi wypełnione równymi rzędami słoików z domowymi przetworami. Pamiętasz ich smak? Kapusta kiszona, ogórki marynowane, buraczki, kiszonki – sezonowość i miłość do jedzenia zamknięta w słoiku. Dziś sentymentalne smaki wracają na stół, dając ogrom kulinarnych możliwości. Coraz częściej sięgamy po wszystkim dobrze znane przetwory warzywne, nadając im nowy smak. W nowoczesnej kuchni fusion kiszonki i przetwory marynowane nie są już tylko dodatkiem do obiadu, ale jego podstawą. Jesteś ciekawa, jak klasyczne przetwory warzywne odnajdą się w nowoczesnej kuchni? Zapraszamy do lektury.
Przetwory warzywne kojarzą nam się głównie z domową kuchnią i klasycznym, polskim obiadem. Nie ma w tym nic złego, bo przecież tradycyjne potrawy nie tylko są pyszne, ale i przywołują na myśl miłe wspomnienia. A kuchnia właśnie taka powinna być – pełna emocji, bo wtedy jest pyszna! Wystarczy odrobina kuchennej kreatywności, aby na bazie tradycyjnych przetworów warzywnych przygotować wyjątkowe danie w nowoczesnym stylu. Dzisiaj kiszona kapusta nie musi kojarzyć się wyłącznie z bigosem a buraczki być dodatkiem do klasycznego mielonego. Vortumnus to marka, dla której czerpanie przyjemności z jedzenia i przebywania w kuchni to wartości pielęgnowane od pokoleń. Podobnie jak smaki, które idealnie wpisują się w comfort food. Dlatego powstała linia Domowe Smaki – przetwory owocowo-warzywne, które łączą smak, jakość i tradycję. To linia przetworów marynowanych i kiszonek powstałych z myślą o osobach, które lubią emocjonalną kuchnię, a równocześnie nie ograniczają się podczas gotowania, chętnie testując nowe smaki.
Bazujemy na tym, co najlepsze – niespiesznie rosnących zgodnie z rytmem natury owocach i warzywach zbieranych w szczycie swojej dojrzałości. Dzięki temu są bogate w smak i wyjątkowy aromat, pozwalając dania, które otulają smakiem. Priorytetem jest dla nas również konsystencja i tekstura przetworów – ona też wpływa na doznania smakowe, a równocześnie daje większe pole do kulinarnego popisu.
Kapustę kiszoną poddajemy krótkiemu procesowi fermentacji, aby była równocześnie chrupiąca, charakterystycznie kwaśna, ale i delikatna. Przygotowując konfitury Ekstra, wybieramy wyłącznie owoce w szczycie ich dojrzałości – tym samym możemy obniżyć zawartość cukru o ponad 30% – słodycz pochodzi z owoców! Smak marynowanych patisonów podkreślamy odpowiednią kompozycją przypraw, w ogórkach zachowujemy naturalną chrupkość, a wyrazistość jednego z naszych kultowych przetworów – pieczarek marynowanych podkreślamy odpowiednio przygotowaną zalewą.
Są smaki, które potrafią przenieść w czasie, np. do kuchni babci, gdzie czas płynął wolniej. Dla nas takim smakiem są maślane ciasteczka z konfiturą malinową. Kiedyś zbieraliśmy maliny z ogrodu babci, dziś sięgamy po konfitury ekstra z linii Smaki Lata. Dlaczego? Bo chociaż mają mniej cukru, to smakują niż te tradycyjne, które pamiętamy z czasów dzieciństwa.
Podkarpacie to nie tylko region wyjątkowych krajobrazów, ale też kulinarnych tradycji. Kuchnia opiera się na tym, co lokalne, proste i pełne autentycznego smaku. Jednym z takich dań jest barszcz ogórkowy z dodatkiem bobu i świeżego koperku.
Są smaki, które zostają z nami na zawsze. Czasami w najprostszej formie, czasami w zupełnie nowej odsłonie. Jednym z takich smaków są kiszonki. Dziś odkrywane na nowo – nie tylko jako dodatek do obiadu, ale jako główny składnik kreatywnej, wyrazistej w smaku, zdrowej kuchni.