Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Kanapka na wiejskim chlebie
z pieczoną szynką i żurawiną

Składniki:

Pieczona, peklowana szynka:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • woda
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • kilka kromek wiejskiego chleba na zakwasie
  • majonez/ sos czosnkowy
  • ŻURAWINA DO MIĘS I SERÓW VORTUMNUS
  • świeży tymianek
Kanapka na wiejskim chlebie z pieczoną szynką i żurawiną

Sposób przygotowania:

Pieczona, peklowana szynka:

  1. Włóż szynkę do garnka, zalej ją wodą tak by była całkowicie przykryta. Wyjmij szynkę. Do wody wrzuć czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz oraz 3 duże łyżki soli. Zagotuj. Włóż szynkę z powrotem do garnka i wstaw go do lodówki najlepiej na 2 dni.
  2. Po upływie tego czasu wyjmij szynkę z solanki. Dokładnie opłucz i natrzyj solą oraz pieprzem. Przełóż do rękawa do pieczenia i włóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Piekarnik nagrzej do 180ºC.
  4. Szynkę włóż do piekarnika na 1,5 godz. (bez przykrycia). W trakcie podlewaj ją bulionem, żeby się nie wysuszyła.
  5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Szynkę pokrój w plastry. Chleb przypiecz na suchej patelni lub w tosterze. Kromki wysmaruj sporą ilością majonezu lub sosu czosnkowego, wyłóż do kilka plastrów szynki oraz sporą ilość
ŻURAWINY DO MIĘS I SERÓW VORTUMNUS. Posyp z wierzchu świeżym tymiankiem, dopraw solą i pieprzem.

Smacznego !