Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Aromatyczna szakszuka
z konserwową papryką i jajkami

Składniki : (2-4 porcje)

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów, krojonych
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g PAPRYKI KONSERWOWEJ VORTUMNUS (waga po odsączeniu)
  • 100 ml wody
  • po 1 łyżeczce mielonego: kuminu, kolendry, wędzonej papryki, harissy
  • duża szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża kolendra, 2 łyżki sera feta
Aromatyczna szakszuka z konserwową papryką i jajkami

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki, a PAPRYKĘ KONSERWOWĄ VORTUMNUS w mniejsze kawałki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulkę, czosnek oraz szczyptę soli i zeszklij przez kilka minut na niskim ogniu.
  3. Dodaj pomidory w puszce, pomidorki koktajlowe oraz PAPRYKĘ KONSERWOWĄ VORTUMNUS oraz wszystkie przyprawy – kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, harrisę, cukier i sól.
    Smaż 4-5 minut.
  4. Gdy mieszanka zacznie gęstnieć wlej wodę. Smaż dalej ok. 10 minut. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  5. Drewnianą łyżką zrób 4 wgłębienia, wbij do nich jajka i dopraw je solą. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj 3 minuty. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty.
  6. Szakszukę podawaj prosto z patelni, posypując ją świeżą kolendrą oraz pokruszoną fetą.