Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Babeczki cytrynowe z kremem malinowym
nadziane marmoladą wieloowocową

Składniki (12-14 babeczek):

Babeczki cytrynowe:

  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 120 g masła, miękkiego
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka, w temp. pokojowej
  • 160 g jogurtu greckiego/ maślanki, w temp. pokojowej
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 1/2 cytryny

Krem malinowy:

  • 1 szklanka malin
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 400 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • MARMOLADA TWARDA WIELOOWOCOWA VORTUMNUS
  • owoce do dekoracji

 

Babeczki cytrynowe z kremem malinowym nadziane marmoladą wieloowocową

Sposób przygotowania:

Babeczki cytrynowe:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170ºC (funkcja góra-dół).
  2. Do miski przesiej mąkę, proszek i sodę.
  3. Masło ucieraj z drobnym cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa.
  4. Dodawaj jajka, jedno po drugim miksując za każdym razem.
  5. Dodaj suche składniki, delikatnie wmieszaj szpatułką.
  6. Na końcu dodaj jogurt/ maślankę oraz skórkę i sok z cytryny, wymieszaj.
  7. Formę do muffinom wyłóż papilotkami. Do każdej papilotki wlej ciasto do 3/4 objętości.
  8. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Wystudź na kratce.

Sposób przygotowania:

Krem malinowy:

  1. Maliny i sok z cytryny umieść w rondelku, gotuj na małym ogniu aż maliny się rozpadną i zacznie powstawać sos. Przecedź przez sitko, żeby pozbyć się pestek i wystudź.
  2. Masło ucieraj na wysokich obrotach przez kilka minut tak by powstał puszysty, jasny krem. Stopniowo dodawaj cukier puder miksując za każdym razem.
  3. Na końcu wmieszaj delikatnie ok. 80-100 ml wcześniej przygotowanego puree malinowego.
  4. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.

Babeczkom wydrąż środek i za pomocą rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką nałóż MARMOLADĘ TWARDĄ WIELOOWOCOWĄ VORTUMNUS. Na wierzch wyszprycuj krem malinowy. Udekoruj ulubionymi owocami.

Smacznego !