Przepisy
Przepisy
Babeczki cytrynowe z kremem malinowym
nadziane marmoladą wieloowocową
Składniki (12-14 babeczek):
Babeczki cytrynowe:
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 120 g masła, miękkiego
- 150 g drobnego cukru
- 3 jajka, w temp. pokojowej
- 160 g jogurtu greckiego/ maślanki, w temp. pokojowej
- skórka z 2 cytryn
- sok z 1/2 cytryny
Krem malinowy:
- 1 szklanka malin
- 3 łyżki soku z cytryny
- 400 g cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- MARMOLADA TWARDA WIELOOWOCOWA VORTUMNUS
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Babeczki cytrynowe:
- Piekarnik rozgrzej do 170ºC (funkcja góra-dół).
- Do miski przesiej mąkę, proszek i sodę.
- Masło ucieraj z drobnym cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa.
- Dodawaj jajka, jedno po drugim miksując za każdym razem.
- Dodaj suche składniki, delikatnie wmieszaj szpatułką.
- Na końcu dodaj jogurt/ maślankę oraz skórkę i sok z cytryny, wymieszaj.
- Formę do muffinom wyłóż papilotkami. Do każdej papilotki wlej ciasto do 3/4 objętości.
- Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Wystudź na kratce.
Sposób przygotowania:
Krem malinowy:
- Maliny i sok z cytryny umieść w rondelku, gotuj na małym ogniu aż maliny się rozpadną i zacznie powstawać sos. Przecedź przez sitko, żeby pozbyć się pestek i wystudź.
- Masło ucieraj na wysokich obrotach przez kilka minut tak by powstał puszysty, jasny krem. Stopniowo dodawaj cukier puder miksując za każdym razem.
- Na końcu wmieszaj delikatnie ok. 80-100 ml wcześniej przygotowanego puree malinowego.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.
Babeczkom wydrąż środek i za pomocą rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką nałóż MARMOLADĘ TWARDĄ WIELOOWOCOWĄ VORTUMNUS. Na wierzch wyszprycuj krem malinowy. Udekoruj ulubionymi owocami.
Smacznego !