Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Babka miodowa z lukrem cytrusowym

Składniki (1 babka):

Babka:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 50 g MIODU SZTUCZNEGO PŁYNNEGO VORTUMNUS
  • 4 jajka, w temp. pokojowej
  • skórka otarta z 4-5 limonek
  • 50-60 ml soku z limonki

Lukier:

  • 140 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z grejpfruta/ cytryny
Babka miodowa z lukrem cytrusowym

Sposób przygotowania:

Babka:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160ºC. Formę do babki o pojemności ok. 2,3- 2,5 litra wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej do miski, dodaj sól, wymieszaj.
  3. Masło utrzyj za pomocą miksera na białą, puszystą masę. Pod koniec ubijania
    dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce. A następnie MIÓD SZTUCZNY
    PŁYNNY VORTUMNUS, cały czas ucierając na wysokich obrotach.
  4. Gdy masa będzie już puszysta, dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym.
  5. Wsyp skórkę z limonki, a następnie dodawaj naprzemiennie sok z limonki wraz z
    suchymi składnikami mieszając delikatnie szpatułką.
  6. Gotowe ciasto przelej do formy, do 3/4 jej wysokości.
  7. Wstaw do piekarnika na 1 godzinę lub do suchego patyczka.
  8. Wystudź na kratce 10-15 minut w formie, a następnie pozostaw bez formy do
    całkowitego wystudzenia.

Sposób przygotowania:

Lukier:

Cukier puder zmiksuj z sokami z cytrusów, jeżeli byłby zbyt rzadki dodaj więcej
cukru pudru.

Przestudzoną babkę oblej cytrusowym lukrem.

Smacznego!

Używamy plików cookie

Na naszej stronie używamy ciasteczek, dzięki czemu jest ona dla Ciebie bardziej przyjazna i niezawodna. Korzystamy także z narzędzi analitycznych w celach statystycznych i marketingowych, aby dopasować treść reklam do Twoich potrzeb i zainteresowań. Twoja prywatność jest dla nas ważna. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.