Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Bułeczki bao z tofu Teriyaki
i sałatką warzywną

Składniki : (3-4 porcje):

• 500 g mąki pszennej
• 30 g cukru
• 10 g suchych drożdży
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka soli
• 300 ml mleka
• 2 łyżki oleju
• 1 kostka wędzonego tofu
• 1 łyżka oleju sezamowego.
• 50 ml sosu Teriyaki
• SAŁATKA WARZYWNA VORTUMNUS
• 50 ml sosu hoisin/ innego gęstego sosu azjatyckiego
• świeża kolendra
• orzeszki ziemne, uprażone i posiekane
• ćwiartki limonek

Bułeczki bao z tofu Teriyaki i sałatką warzywną

Sposób przygotowania:

1. W misie miksera planetarnego wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, drożdże, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko i olej i zacznij wyrabiać ciasto na niskich obrotach za pomocą “haka”.
Po 10 minutach zwiększ obroty i miksuj, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję.
2. Uformuj z ciasta kulę, przełóż do dużej miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania (ok. 1 – 1,5 godz. )
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki lub ringa wytnij placuszki i każdy z nich wysmaruj z wierzchu olejem.
4. Złóż na pół, naoliwioną stroną do wewnątrz i przekładaj na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
5. Wyrośnięte bułeczki bao (wraz z papierem) przełóż do bambusowego parowaru lub na część garnka do gotowania na parze i umieść nad gotującą się wodą.
6. Paruj około 10-15 minut (im większe bułeczki tym dłużej).

 

• Tofu pokrój w plastry. Na dużej patelni grillowej rozgrzej olej sezamowy, usmaż tofu z dwóch stron. Gdy będzie już rumiane wlej sos Teriyaki, zwiększ ogień i smaż jeszcze 30 sekund,
by odparować nadmiar wody.
• Gotowe bułeczki bao wysmaruj sosem hoisin, włóż sporą ilość kolendry, następnie po 2-3 plasterki grillowanego tofu oraz po kilka łyżek SAŁATKI WARZYWNEJ VORTUMNUS.
• Posyp uprażonymi orzeszkami, skrop sokiem z limonki.

 

Smacznego !