Przepisy

Przepisy

Ciasteczka “Linzer” z prażonymi
migdałami i konfiturą z płatków róży
Składniki (ok. 20 ciasteczek):
• 250 g mąki pszennej
• 200 g masła, zimnego
• 3 żółtka
• 150 g cukru pudru
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• skórka z 2 cytryn
• 3 łyżeczki cynamonu
• pół łyżeczki soli
• 180 g zmielonych, podprażonych migdałów
• KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY VORTUMNUS
• cukier puder

Sposób przygotowania:
Ciasteczka “Linzer” z prażonymi migdałami i konfitur ą z płatków róży
1. W malakserze lub dużej misce umieść wszystkie składniki na ciastka – mąkę, masło, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, skórkę, cynamon, sól oraz zmielone migdały.
2. Wyrób szybko, aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj w kulę i zawiń szczelnie w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170ºC (funkcja góra-dół).
4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie/ stolnicy. Za pomocą dwóch foremek o różnych średnicach, wykrawaj ciasteczka “całe” i “z dziurką”.
Przekładaj na blachę do pieczenia w niewielkich odległościach od siebie.
5. Wstaw do piekarnika na 13-15 minut. Wystudź na kratce.
Wystudzone ciasteczka “z dziurką” posyp cukrem pudrem. Ciasteczka “całe” wysmaruj KONFITURĄ Z PŁATKÓW RÓŻY VORTUMNUS i nakryj ciasteczkami “z
dziurką”.
Smacznego !