Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Fish tacos z dorszem w panierce, salsą
pomidorową i sosem jogurtowym
z marynowanym czosnkiem i przyprawami

Składniki (4-6 porcji porcje):

Dorsz w panierce:

• 500 g filetu z dorsza
• sól, pieprz
• po 1/2 łyżeczki mielonego czosnku, kolendry, kuminu i wędzonej papryki
• 1 jajko + 3-4 łyżki mleka + sól, pieprz
• 200 g płatków kukurydzianych

 

Salsa z pomidorów

400 g różnych pomidorów np. malinowe, bawole serce, cherry
• 3-4 ząbki CZOSNKU MARYNOWANEGO Z PRZYPRAWAMI VORTUMNUS
• 3 łyżki siekanej natki pietruszki/ kolendry
• 1 łyżka siekanej mięty
• 1 łyżeczka chili, drobno posiekanego
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz

 

Jogurtowy sos z marynowanym czosnkiem:

• 400 ml jogurtu greckiego
• 4 łyżki majonezu
• 6-8 ząbków CZOSNKU MARYNOWANEGO Z PRZYPRAWAMI
VORTUMNUS
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól morska, pieprz
• 12 tortilli małych na tacos lub 6 dużych
• 1 awokado
• 1 czerwona cebula
• CZOSNEK MARYNOWANY Z PRZYPRAWAMI VORTUMNUS
• świeża kolendra
• limonki

Fish tacos z dorszem w panierce, salsą pomidorową i sosem jogurtowym z marynowanym czosnkiem i przyprawami

Sposób przygotowania:

Dorsz:

1. Dorsza dokładnie umyj i wysusz. Pokrój w mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem.
2. W misce wymieszaj przyprawy – czosnek, kolendrę, kumin i wędzoną paprykę. Posyp nimi kawałki ryby i dokładnie wetrzyj, odstaw na 15-20 minut do lodówki.
3. Piekarnik nastaw na 180ºC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
4. Jajko wymieszaj z mlekiem oraz solą i pieprzem. Płatki kukurydziane dokładnie pokrusz.
5. Zanurzaj każdy kawałek dorsza w jajku, a następnie obtaczaj w płatkach i wykładaj na blachę.
6. Wstaw do piekarnika na 12-14 minut, aż ryba będzie się delikatnie rozpadała a panierka będzie złocisto-brązowa.

 

Salsa z pomidorów:

1. CZOSNEK MARYNOWANY Z PRZYPRAWAMI VORTUMNUS drobno posiekaj.
2. Pomidory pokrój w kostkę, przełóż do miski. Wlej kilka łyżek oliwy, dodaj czosnek, natkę, miętę, chili. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

 

Jogurtowy sos z marynowanym czosnkiem:

1. Do kielicha blendera dodaj jogurt, majonez, ząbki CZOSNKU MARYNOWANEGO Z PRZYPRAWAMI VORTUMNUS oraz sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
2. Dokładnie zblenduj na gładki sos.

 

Jeżeli używasz dużych tortilli wykrój z nich małe o śr. 10 cm. Podpiecz na suchej patelni. Awokado pokrój w plastry, czerwoną cebulę w piórka. Kolendrę porwij.
Limonki pokrój w ćwiartki. Na podpieczone tortille wyłóż po 2-3 łyżki jogurtowego sosu z czosnkiem , dodaj salsę z pomidorów, 2-3 kawałki dorsz i plasterki cebulki oraz awokado.
Podawaj z ćwiartkami limonki i kolendrą.

 

Smacznego!