Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Frittata z suszonymi pomidorami,
serem kozim i szpinakiem

Składniki (2 małe lub 1 duża porcja):

• 100 g szpinaku
• 2 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
• 1/2 słoiczka POMIDORÓW SUSZONYCH W OLEJU Z KAPARAMI VORTUMNUS
• 50 g sera koziego
• 8 jajek
• sól, pieprz

Frittata z suszonymi pomidorami, serem kozim i szpinakiem

Sposób przygotowania:

Frittata z suszonymi pomidorami, serem kozim i szpinakiem

1. Piekarnik nagrzej do 200ºC.
2. Czosnek posiekaj. Ze słoiczka z pomidorami wyjmij POMIDORY SUSZONE oraz KAPARY i delikatnie odsącz z nadmiaru oleju. Pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Ser kozi pokrusz.
3. Na jednej dużej patelni żaroodpornej lub 2 mniejszych rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek i podsmaż na niskim ogniu. Jajka wymieszaj trzepaczką, dopraw solą i pieprzem.
4. Następnie wrzuć szpinak, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 1-2 minuty, aż zmniejszy swoją objętość.
5. Dodaj POMIDORY SUSZONE, kapary oraz ser kozi. Chwilę podsmaż, a potem wlej masę jajeczną. Smaż na średnim ogniu 2-3 minuty.
6. Patelnię/ patelnie przełóż ostrożnie do piekarnika. Zapiekaj ok. 10-15 minut lub do momentu, gdy frittata będzie już ścięta. Frittatę podawaj gorącą prosto z piekarnika.

 

Smacznego !