Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Klasyczny śląski obiad - rolady, kluseczki
i sałatka z czerwonej kapusty

Składniki : (4-6 porcji)

Rolady wołowe:

• 600 g udźca wołowego
• 4 sztuki OGÓRKÓW KISZONYCH VORTUMNUS
• 4 łyżki musztardy francuskiej
• 1 cebula
• 100 g boczku wędzonego
• sól, pieprz
• 4 liście laurowe
• 5 kuleczek ziela angielskiego
• 1 litr dobrego bulionu mięsnego/ warzywnego
• masło klarowane, do smażenia

 

Sos do rolad:

• płyn po smażeniu rolad
• kilka łyżek śmietanki 30%
• sól, pieprz
Kluski śląskie:
• 1 kg mączystych ziemniaków
• 1 jajko
• mąka ziemniaczana
• sól
• Sałatka z czerwonej kapusty lub
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą VORTUMNUS

 

Klasyczny śląski obiad – rolady, kluseczki i sałatka z czerwonej kapusty

Sposób przygotowania

Rolady wołowe:

1. Mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań.
2. Ogórki, boczek oraz cebulę posiekaj w kosteczkę.
3. Mięso pokrój w plastry o grubości 1 cm, po czym rozbij za pomocą tłuczka,
najcieniej jak się da. Dopraw solą i pieprzem z obu stron.
4. Płaty mięsa posmaruj musztardą, wyłóż pokrojone ogórki, cebulkę i boczek.
5. Dłuższe boczne brzegi zwiń do środka i zroluj mięso tak, by zamknąć farsz w środku.
Następnie owiń ciasno sznurkiem wędliniarskim, a końce mocno zwiąż.
6. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane. Włóż rolady i smaż przez
2-3 minuty z każdej strony.
7. Mocno zrumienione rolady zalej bulionem z dodatkiem liści laurowych
i ziela angielskiego.
8. Nakryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

Sposób przygotowania

Kluski śląskie:

1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i odparuj z nadmiaru wody , wystudź.
2. Przeciśnij przez praskę do dużej miski, podziel na 4 części i wyjmij jedną z nich.
Puste miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj jajko, odłożone ziemniaki oraz sól.
3. Zagnieć składniki, tak by powstało gładkie ciasto, uformuj je w kulę.
4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
5. Odrywaj po kawałku odrobinę ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformuj kuleczkę,
lekko spłaszcz i palcem zrób dziurkę.
6. Kluseczki przekładaj delikatnie do gotującej się wody. Zmniejsz ogień do minimalnego
i gotuj kluski przez 10 minut. Wyławiaj łyżką cedzakową.

• Gotowe rolady przełóż na deskę i przestudź. Zdejmij nici.
• Na patelnię po duszeniu rolad wlej kilka łyżek śmietanki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
• Rolady oraz kluski przełóż na talerze. Podawaj z SAŁATKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY
lub SAŁATKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM I CEBULĄ VORTUMNUS oraz sosem.

 

Smacznego !