Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Kremowy sernik czekoladowy
z wiśniami drążonymi

Składniki (ciasto o śr. 22cm)

Spód:

• 150 g herbatników
• 2 łyżki ciemnego kakao
• 100 g roztopionego masła
• szczypta soli

 

Sernik:

• 1 kg twarogu sernikowego
• 300 g gorzkiej czekolady
• 200 g cukru
• 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
• 1 łyżeczka kakao + 2 łyżki gorącej wody
• 6 jajek
• 250 ml kwaśnej śmietany 12%
• 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
• Wiśnia drożona do ciast i deserów VORTUMNUS

Kremowy sernik czekoladowy z wiśniami drążonymi

Sposób przygotowania

Spód:

1. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Herbatniki umieść w malakserze lub rozdrobnij za pomocą wałka/ tłuczka.
3. Dodaj masło, kakao oraz sól. Wymieszaj.
4. Wyłóż równomiernie na spód tortownicy i dokładnie dociśnij.
5. Przełóż do lodówki i schłodź przez 30 minut.

Sposób przygotowania

Sernik:

1. Piekarnik rozgrzej do 140ºC (funkcja góra-dół).
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia.
3. W dużej misce utrzyj za pomocą trzepaczki twaróg, cukier, skrobię, jajka, śmietanę 12% i
kakao rozpuszczone w wodzie.
4. Na końcu, cały czas mieszając, wlewaj powoli przestudzoną czekoladę.
5. Masę serową wylej na schłodzony spód.
6. Włóż do piekarnika na ok. 1,5 – 2 godziny.
6. Wyłącz piekarnik i pozostaw na 1 godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
7. Wystudź całkowicie na blacie, a następnie przez całą noc w lodówce.

 

Schłodzony sernik wykrój z brzegów i zdejmij tortownicę.
Na środek wyłóż WIŚNIE DRĄŻONE VORTUMNUS. A brzegi udekoruj posiekaną czekoladą.

 

Smacznego !