Przepisy
Przepisy
Marynowany łosoś z grilla podany
z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkami
w sosie musztardowym
Składniki : (2 porcje)
Marynowany łosoś:
• 300 g filetu z łososia
• 40 ml oliwy
• 40 ml soku z cytryny
• po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i kolendry
• sól, pieprz
Pieczone ziemniaczki:
• 500 g młodych ziemniaczków
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1/2 łyżeczki morskiej soli
• 3 gałązki rozmarynu
• ulubione warzywa na grilla np. pomidorki koktajlowe
• OGÓRKI W SOSIE MUSZTARDOWYM VORTUMNUS
Sposób przygotowania
Pieczone ziemniaczki i warzyw:
1. Piekarnik nastaw na 200ºC. Ziemniaczki dokładnie wyszoruj, przekrój na połówki i
przełóż do naczynia żaroodpornego.
2. Wlej oliwę z oliwek, dodaj zioła prowansalskie oraz morską sól. Dokładnie wetrzyj
w ziemniaczki. Pomiędzy włóż gałązki rozmarynu.
3. Zapiekaj przez ok. 40 minut.
4. Na ostatnie 10 minut dołóż do ziemniaczków pomidorki na gałązkach.
5. Na ostatnie 5 minut włącz funkcję grilla.
Sposób przygotowania
Łosoś:
1. Łososia dokładnie umyj i osusz. Przekrój na dwa ładne kawałki, przełóż do
płytkiego naczynia/ szerokiej miski.
2. Wymieszaj składniki na marynatę. Gotową mieszanką zalej łososia i dokładnie
natrzyj ze wszystkich stron.
3. Odstaw do lodówki na 30 minut.
4. Dobrze rozgrzej grill lub patelnię grillową. Łososia smaż przez kilka minut z każdej
strony, aż będzie rumiany.
Łososia delikatnie przełóż na talerze, podawaj z upieczonymi ziemniaczkami i
pomidorkami oraz OGÓRKAMI W SOSIE MUSZTARDOWYM VORTUMNUS.
Smacznego