Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Sałata z kaszą pęczak, pieczoną dynią,
serem kozim i ogórkami kartuskimi łagodnymi

Składniki : (4 porcje):

• 700 g piersi z kurczaka
• 1 łyżeczka suszonego oregano, tymianku i bazylii
• sól, pieprz
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 2 ogórki gruntowe
• 250 g jogurtu greckiego
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• szczypta soli morskiej
• szczypta pieprzu
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 4 chlebki pita
• 100 g fety
• SAŁATKA Z PATISONÓW VORTUMNUS
• świeża mięta

Sałata z kaszą pęczak, pieczoną dynią, serem kozim i ogórkami kartuskimi łagodnymi

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka oczyść i dokładnie osusz. Pokrój w kostkę.
2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z oregano, tymiankiem i bazylią. Wrzuć kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, dokładnie nacierając kurczaka. Wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Tzatziki: Czosnek drobno posiekaj, a ogórki pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do dużej miski, dodaj jogurt grecki, sok z cytryny, sól, pieprz oraz koperek. Wymieszaj.
4. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kurczaka wraz z całą marynatą. Smaż kilka minut na średnim ogniu, aż będzie złocistobrązowy.
5. Chlebki pita podpiecz w piekarniku lub tosterze. SAŁATKĘ Z PATISONÓW VORTUMNUS wyjmij ze słoika i delikatnie odsącz.
6. Do chlebka pita nałóż kilka łyżek tzatziki, następnie kurczaka oraz SAŁATKĘ Z PATISONÓW VORTUMNUS. Na wierzch pokrusz fetę oraz listki mięty.

 

Smacznego !

Używamy plików cookie

Na naszej stronie używamy ciasteczek, dzięki czemu jest ona dla Ciebie bardziej przyjazna i niezawodna. Korzystamy także z narzędzi analitycznych w celach statystycznych i marketingowych, aby dopasować treść reklam do Twoich potrzeb i zainteresowań. Twoja prywatność jest dla nas ważna. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.