Przepisy
Przepisy
Sałatka z roszponką, jajkiem przepiórczym,
tuńczykiem, burakiem i patisonami
Składniki (2 porcje):
• 100 g roszponki
• 1 burak chioggia lub zwykły burak
• 6 jajek przepiórczych
• 1 puszka tuńczyka w kawałkach
• 1/4 zielonego ogórka
• PATISONY KONSERWOWE VORTUMNUS
• oliwa czosnkowa
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jajka przepiórcze ugotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty , po czym od razu przełóż do lodowatej wody. Wtedy białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie jeszcze delikatnie płynne.
2. Buraka pokrój w cieniutkie plasterki. Ogórka pokrój w kawałeczki. Tuńczyka delikatnie odsącz z nadmiaru oliwy.
3. Na głębokich talerzach/ w miskach wyłóż roszponkę. Skrop sporą ilością oliwy czosnkowej. Następnie wyłóż resztę składników – połówki jajek przepiórczych, plastry buraka, ogórek
oraz tuńczyka. Na wierzchu rozłóż PATISONY KONSERWOWE VORTUMNUS.
Tak przygotowaną sałatkę skrop obficie oliwą, dopraw solą i pieprzem.
SMACZNEGO!