Przepisy

Przepisy

Przepisy

product-list-sign
kv

Sernik mango na zimno z limonkowym
kremem mascarpone i owocami
deserowymi mango-marakuja

Składniki : (ciasto o śr. 22 cm)

Spód:

  • 150 g krakersów
  • 100 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru

Sernik:

  • bardzo duże mango lub 500 ml pulpy z mango
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 70 ml wody
  • 600 g twarogu sernikowego/ serka kremowego typu Philadeplhia
  • 180 g cukru drobnego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 400 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)

Krem mascarpone: 

  • 300 g mascarpone (zimne)
  • 200 g śmietanki kremówki 36% (zimnej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z limonki

Dodatkowo: SMAK LATA MANGO-MARAKUJA VORTUMNUS, listki mięty

Sernik mango na zimno z limonkowym kremem mascarpone i owocami deserowymi mango-marakuja

Sposób przygotowania:

Sernik z mango:

  1. Tortownicę o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Spód: Masło roztop w rondelku, odstaw do wystudzenia. Krakersy zmiel na drobno, dodaj cukier oraz roztopione masło. Wymieszaj i wyłóż na spód tortownicy.
  3. Sernik: Do małej miseczki wlej wodę, wsyp żelatynę i wymieszaj. Wstaw do mikrofalówki na 30 sekund lub aż żelatyna się rozpuści. Wystudź. Mango obierz, miąższ dokładnie zblenduj na gładki mus. Następnie dodaj twaróg/ serek, cukier oraz sok z limonki. Dokładnie zmiksuj i przełóż do dużej miski. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę, aż powstanie sztywna bita śmietana. Bitą śmietanę dodawaj partiami do serowej masy i delikatnie wymieszaj. Na spód wylej masę sernikową, dokładnie wyrównaj. Przełóż do lodówki najlepiej na całą noc.
  4. Krem: Schłodzone mascarpone i śmietankę z cukrem pudrem i sokiem z limonki ubij na sztywny krem. Przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyszprycuj na schłodzony sernik.
    Na wierzchu wyłóż sporą ilość owoców deserowych SMAK LATA MANGO-MARAKUJA VORTUMNUS , udekoruj listkami mięty.