Vortumnus realizuje projekty współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Funduszy Europejskich. Dzięki temu możliwy jest rozwój technologiczny, poszerzanie oferty o innowacyjne produkty i systematyczne zwiększanie konkurencyjności firmy na rynku krajowym i międzynarodowym.
Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw Vortumnus Sp. z o.o. realizuje projekt Wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji marmolady wzbogaconej błonnikiem.
Przedmiotem projektu jest wdrożenie samodzielnie opracowanych wyników prac B+R w zakresie wytwarzania marmolady wzbogaconej błonnikiem.
W procesie produkcji zostanie wykorzystany innowacyjny sposób wytwarzania oparty o dodatek błonnika oraz dodatek syropu pokandyzacyjnego.
W ramach badań B+R potwierdzono, że zaplanowane innowacje procesowa i produktowa w procesie produkcji marmolad skutkuje poprawą właściwości produktów końcowych, zidentyfikowano optymalne parametry procesowe.
W ramach realizacji projektu zakupione zostaną dwie linie technologiczne do wprowadzenia innowacji: linia wyparek i linia do transportu cukru